top of page
Zoeken

EIP-1559: wat het betekent voor Ethereum en hoe het gasprobleem oplost

Wat is EIP-1559 en waarom is het belangrijk? EIP-1559 is een verandering in het Ethereum netwerk die gericht is op het oplossen van een groot probleem: de hoge gasprijzen. Hieronder zullen we uitleggen wat gasprijzen zijn, waarom ze zo hoog zijn geworden en hoe EIP-1559 hier verandering in brengt.

Het huidige vergoedingssysteem van Ethereum.

Ethereum is een blockchain platform waarop verschillende applicaties worden uitgevoerd. Om deze applicaties uit te voeren, heeft het Ethereum netwerk bepaalde vergoedingen nodig, bekend als "gas". Gas is een soort vergoeding voor de computerbronnen die nodig zijn om de transacties en smart contract uit te voeren op het Ethereum netwerk. Je betaald als gebruiker dus "gas" om een transactie te kunnen doen op het Ethereum netwerk.

Waarom waren de gasprijzen op Ethereum zo hoog?

De gasprijs varieert afhankelijk van de hoeveelheid vraag en aanbod op het netwerk. Als er veel transacties worden uitgevoerd, stijgt de prijs van gas omdat er meer computerbronnen nodig zijn. Dit betekent dat wanneer veel mensen transacties uitvoeren op het Ethereum netwerk, de gasprijs stijgt.


Dit was precies wat er gebeurde tijdens de bull run van 2017-2018. Veel mensen wilden snel transacties uitvoeren, waardoor de gasprijs steeg tot zeer hoge niveaus. Dit maakte het voor veel mensen moeilijk of zelfs onmogelijk om op het Ethereum netwerk te werken.

Hoe EIP-1559 het gasprobleem van Ethereum oplost.

EIP-1559 is ontworpen om dit probleem op te lossen. Het stelt een nieuwe aanpak voor om gasprijzen te bepalen. In plaats van gasprijzen te laten variëren op basis van de hoeveelheid vraag en aanbod, zal EIP-1559 een vast bedrag aan gasprijs vaststellen voor elke transactie.


Dit vastgestelde bedrag zal regelmatig worden aangepast, afhankelijk van de hoeveelheid vraag en aanbod op het netwerk. Dit betekent dat wanneer het Ethereum netwerk druk is, de gasprijs automatisch verhoogd wordt voor het volgende blok om te zorgen dat er altijd voldoende computerbronnen beschikbaar zijn. Maar wanneer het netwerk minder druk is, zal de gasprijs automatisch dalen.


Door de gasprijs vast te stellen op basis van de hoeveelheid vraag en aanbod, zal EIP-1559 ervoor zorgen dat gasprijzen veel minder volatiel zijn. Dit betekent dat transacties op het Ethereum netwerk veel betaalbaarder worden, zelfs tijdens drukke periodes.


Om te begrijpen waarom EIP-1559 zo belangrijk is, is het ook belangrijk om te weten dat de gasprijzen van invloed zijn op het hele Ethereum-ecosysteem. Als de gasprijzen te hoog worden, betekent dit dat veel mensen het netwerk niet kunnen gebruiken. Dit kan ertoe leiden dat bedrijven hun activiteiten op het Ethereum netwerk stopzetten en op zoek gaan naar alternatieven.

EIP-1559: de toekomst voor Ethereum

EIP-1559 is dus een cruciale verandering voor de toekomst van Ethereum. Het maakt het netwerk betaalbaarder en aantrekkelijker voor bedrijven en gebruikers. Het zal ook helpen bij het voorkomen van situaties waarin de gasprijzen plotseling stijgen, wat ertoe leidt dat veel mensen het netwerk verlaten.

In het kort, EIP-1559 is een verandering in het Ethereum netwerk die bedoeld is om de gasprijzen te stabiliseren en te verlagen. Het zal ertoe leiden dat transacties op het Ethereum netwerk goedkoper worden, wat het aantrekkelijker maakt voor bedrijven en gebruikers. Het is een belangrijke stap voor de toekomst van Ethereum en een betere blockchain-ervaring voor iedereen.

Comments


bottom of page